AVEC (Amateurvoetbaleindhoven Coaches) een succesvol initiatief

Erwin Raaijmakers Niet gecategoriseerd

(Interview uit de voetbalkrant)
De vereniging Amateurvoetbaleindhoven Coaches (AVEC) werd in 2015 opgericht door André Nijsen, Paul van der Palen en Eric van der Palen. Dit onder auspiciën van Amateurvoetbaleindhoven. Later heeft Erwin Raaijmakers zich ook aangesloten als bestuurslid. De gedachte achter AVEC is dat voetbaltrainers uit de regio elkaar beter leren kennen tijdens diverse activiteiten.


Zo wordt er ieder jaar op de afsluitavond van Amateurvoetbaleindhoven een wedstrijd gespeeld tussen de trainers onderling van De Kempen en Eindhoven. Daarna is er een gezellig samenzijn en wordt de wedstrijd én de afgelopen competitie uitgebreid geanalyseerd. Dit alles onder het genot van een hapje, een drankje en live muziek. Overigens is André Nijsen onlangs afgetreden als bestuurslid, omdat hij vanwege zijn leeftijd – naar eigen zeggen – ‘geen toegevoegde waarde’ meer had voor AVEC.

Naast de jaarlijkse feestavond worden er geregeld cursussen gehouden. Sinds 2019 vallen deze cursussen onder de vlag van de KNVB en krijgen de deelnemende trainers licentiepunten. AVEC telt momenteel ruim zeventig leden en wil in de toekomst dit aantal verder uitbreiden.

Paul van der Palen: “Ik zou graag zien dat trainers die nog geen lid zijn van AVEC, zich alsnog aanmelden. Uit ervaring blijkt dat ons onderlinge samenzijn een positieve invloed heeft. Zowel bij de jaarlijkse afsluitingsavond als bij de cursussen. Het is leuk om met collega-trainers uit elke willekeurige klasses kennis te maken. De reacties zijn dan ook zeer positief te noemen.”

Samenwerking

AVEC heeft al een aantal succesvolle cursussen achter de rug, met onder meer Patrick Lodewijks, die een cursus presenteerde over de samenwerking tussen de laatste linie en de doelverdediger. En in oktober 2021 hebben ruim zestig deelnemers een presentatie bijgewoond bij FC Eindhoven. Hoofdtrainer Rob Penders gaf een inkijkje hoe het eerste elftal van FC Eindhoven zich voorbereid op de eerstvolgende competitiewedstrijd.


Daarnaast kwamen Jan Vogels (coach futsal), Juul van Hout (Raad van Commissarissen) en hoofd jeugdopleiding Pascal Maas aan het woord.  Alle drie gaven een uitgebreide uitleg over de werkwijze, ambities en doelstellingen binnen de club. De cursussen werden door de deelnemers goed ontvangen en vooral leerzaam gevonden.

Op 14 mei jl heeft AVEC in samenspraak met de PSV-Academie een cursus georganiseerd. Met ruim 60 deelnemende voetbaltrainers uit de regio maakte de deelnemers kennis met PSV Coaching Academy, een trainersopleiding die voor coaches bijdraagt aan het voortraject tot Coach Betaald Voetbal. 


Eric van der Palen: “We zijn trots op het feit dat we onze leden, maar ook niet-leden, iets kunnen aanbieden dat voldoet aan de doelstelling van AVEC. Elkaar leren kennen als collega trainer, gekoppeld aan leren. Het heeft veel tijd gekost om bij de KNVB voet aan de grond te krijgen voor het organiseren van cursussen, met daaraan gekoppeld de licentiepunten. We gaan hiermee door en onze ambitie is om dit, indien mogelijk, tweemaal per jaar te organiseren. We hopen dat ook onze ledenaantal stijgt, zodat we in staat zijn om dit verder door te ontwikkelen.”

AVEC is ondertussen een samenwerking aangegaan met PSV-Academie om in de toekomst meer cursussen te organiseren op de Herdgang.  

Wil jij ook aansluiten bij deze vereniging stuur dan een mail naar: info@avecoaches.nl of surf naar de website https://avecoaches.nl/