Cursus AVEC bij FC Eindhoven meer dan geslaagd

erik.diks Niet gecategoriseerd

Op maandag 18 oktober stond er voor de tweede keer een KNVB-cursus van AVEC (Amateurvoetbaleindhoven Coaches) op het programma: ‘kijkje in de keuken van een betaald voetbal organisatie’

Met ruim 65 deelnemende voetbaltrainers uit de regio werd het beleidsplan FC Eindhoven gepresenteerd.  De cursus werd goed ontvangen en leerzaam gevonden door de deelnemende cursisten, die 2 KNVB licentiepunten krijgen toegeschreven.

1e elftal
Binnen de organisatie presenteerde Rob Penders zijn werkwijze als hoofdtrainer van FC Eindhoven. Penders gaf uitleg hoe hij omgaat met zijn spelersgroep op het gebied van conditionele en mentale vlak. Daarnaast gaf hij uitleg over de speelwijze van FC Eindhoven. Assistent-trainer Paul Beekman vulde Penders aan en gaf uitleg hoe het elftal zich voorbereid op de komende tegenstander. Met uitgebreid beeldmateriaal wordt de tegenstander tot in de puntjes geanalyseerd.

Daarna kwamen Jens van Son en Juul van Hout aan het woord. Van Son gaf een presentatie over de samenwerking die de club wil aangaan met amateurverenigingen. FC Eindhoven kent momenteel al een samenwerking met Brabantia, SV Valkenswaard en Unitas’59.

De club wil dat in de toekomst gaan uitbreiden naar meerdere clubs.  Dit om de regionale verbondenheid te vergroten en om meer regionaal talent binnen de opleiding te krijgen. Voorzitter van Raad van Commissarissen Juul van Hout sprak over het beleidsplan wat de club momenteel voert en waar het in 2025 wil staan. De ambities zijn groot, maar Van Hout gaf expliciet aan dat alles wat de club wil, in stapjes gedaan moet worden. De ervaring leert dat men in het verleden ineens te grote stappen nam wat leidde dat de club in 2009 bijna failliet was verklaart.

Academie
FC Eindhoven is in 2014 gestart met de academie. Daarin heeft de club de jeugdopleiding nieuw gestalte gegeven met een directe samenwerking met de zaalvoetbaltak. Jan Vogels is al een aantal jaren hoofdcoach van het zaalvoetbalteam van FC Eindhoven en is daarnaast ook jeugdtrainer in de opleiding. Vogels gaf dat zaalvoetbal veel bouwstenen opleveren voor de ontwikkeling van jeugdspelers. Met deze combinatie zijn er al verschillende spelers doorgestroomd naar het 1e elftal van FC Eindhoven. Vogels gaf wel aan dat meer amateurvoetbal verenigingen het zaalvoetbal als onderdeel in de opleiding moeten opnemen.

Als laatste kwam Pascal Maas aan het woord. Maas is eindverantwoordelijk voor academie en is tevens hoofd jeugdopleidingen. Met zijn presentatie gaf hij aan hoe men te werk gaat in de opleiding binnen FC Eindhoven.  Maas is al vele jaren verbonden aan de club en ziet dat FC Eindhoven de laatste jaren echt professioneel te werk gaat. Hij gaf specifiek uitleg over de werkwijze binnen de organisatie en de samenwerking tussen de zaalvoetbaltak en de amateurs van FC Eindhoven. Alles wordt van A tot Z in kaart gebracht binnen de club.

Al met al was het een zeer leerzame avond. De presentatie door Rob Penders, Paul Beekman, Jens van Son,  Juul van Hout, Jan Vogels en Pascal Maas van FC Eindhoven hebben een open en duidelijk beeld weergegeven hoe de club in elkaar steekt en werkt en waar het wil staan in 2025.